Oulu, Finsko

Školka Kaakonpoika měla už 10 let staré hřiště, které potřebovalo renovaci. Kromě modernizace stávajícího hřiště chtělo vedení oddělenou oplocenou část pro nejmenší děti, a také prostor pro starší děti, kde by mohly sportovat. Pro personal školky i rodiče bylo důležité, aby nové hřiště nabízelo aktivity pro všechny věkové skupiny od 0 do 6 let. Další výzvou bylo využití nevyužívaného betonového bazénu, který měl být sportovní plochou, ale vlastně bránil výhledu. Hřiště se mělo využívat nejen během provozní doby školky, ale také večer, a to kladlo další nároky na trvanlivost.

O pomoc s řešením těchto problémů se školka Kaakonpoika obrátila na KOMPAN. V úzké spolupráci s personálem školky firma KOMPAN vytvořila projekt, v němž se dříve nevyužívané zelené plochy přeměnily na hřiště pro menší děti. Toto hřiště mělo obsahovat nový vzdělávací product pro batolata nazvaný Skleník/Květinářka, přičemž celý prostor měl být ohrazen plotem. Vzhledem k tomu, že odstranění problematického betonového bazénu by bylo příliš nákladné, byla konstrukce otevřena, oplocena a přeměněna v basketbalové a floorbalové hřiště pro starší děti. Prostor s pískem se zvětšil a některé staré kusy vybavení se nahradily novými – zatímco prvky, které byly v dobrém stavu, byly ponechány na místě.

Děti jsou z této herní sestavy nadšené. Sportovní oblast se ukázala jako vynikající řešení pro starší děti, zatímco větší písková plocha poskytuje vice prostoru pro kreativitu. Nová houpačka s ptačím hnízdem a skluzavka jsou zase oblíbené v provozní době i po ní. Pracovníci školy Kaakonpoika jsou moc rádi, že mohou na děti dohlížet přes průhledný plot kolem sportovní plochy vytvořené z bývalého bazénu, a oceňují bezpečnost a popularitu nových pružinových prvků. A nejvíce je těší samozřejmě to, že jsou spokojení všichni ostatní.

HŘIŠTĚ SE SPOUSTOU ATRAKCÍ PRO KAŽDÉHO

Dnes jsou s novým hřištěm spokojení všichni. Malé děti jsou rády, že mají svůj vlastní prostor a vybavení, které odpovídá jejich věku a schopnostem.

Emocionální

Poznávací

Kreativní

„Nechtěli jsme, aby menší děti byly utiskované, takže jsme menším dětem vyhradili jejich vlastní prostor na zelené ploše, která předtím nebyla využívána.“

Piritta Kivimäki

Projektant hřiště

Mateřská škola Kaakonpoika, Oulu, Finsko

Oulu, Oulu , Finsko